Kwas chlorogenowy w odchudzaniu

kwas_chlorogenowy

O dobrym wpływie zielonej kawy na odchudzanie słyszał już chyba każdy, gdyż jest ona nadal traktowana jako świetny środek wspomagający odchudzanie. Okazuje się, że podobnymi właściwościami, co zielona kawa mogą poszczycić się również suszone śliwki, głóg, karczochy, pokrzywa i bluszcz pospolity, a to wszystko za sprawą zawartego w nich kwasu chlorogenowego.

Suplementacja wyciągami z zielonej kawy jest dobrym sposobem na poprawę metabolizmu cukrów, ale okazuje się, że i inne rośliny zawierają jej najcenniejszy składnik, czyli kwas chlorogenowy. Tak naprawdę to naukowcy nie wiedzą do końca, czy ten dobroczynny wpływ na metabolizm faktycznie można zawdzięczać temu kwasowi, czy przypadkiem nie jest to zasługa kofeiny. Zdania nadal są podzielone, ale tak czy inaczej, warto do swojej diety wprowadzić produkty, które zawierają kwas chlorogenowy w jak największej ilości. A zatem postawmy na suszone śliwki i karczochy.

Kwas chlorogenowy uznaje się za pomocny w walce z nadwagą, ponieważ wykazuje on dobroczynny wpływ na organizm. Przede wszystkim do najważniejszych jego właściwości zaliczyć należy to, że obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym sprawia, a nawet zmusza organizm do tego, aby właśnie cukry pobierał ze zgromadzonych już zapasów. Dokładnie chodzi o to, aby na bieżąco dostarczane cukry były usuwane, a pobierane tylko te z tkanki tłuszczowej. Oprócz tego kwas chlorogenowy ma silne działanie przeciwutleniające, a do tego bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz antygrzybiczne. Wśród istotnych działań kwasu chlorogenowego jest także obniżenie wchłaniania tłuszczy w wątrobie.

Oprócz dobroczynnych właściwości w zakresie odchudzania, kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie czy suszonych śliwkach może również pozytywnie wpływać na pracę serca i całego układu krwionośnego, zmniejsza zagrożenie wylewem krwi do mózgu, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cukru we krwi. Niestety związek ten nie występuje w zwykłej kawie, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury, która jest niezbędna w procesie parzenia ziaren kwas chlorogenowy jest niszczony.

Podczas odchudzania ważne jest, aby trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe. Stosowana do tego suplementacja na pewno pomoże zrzucić zbędne kilogramy, a do tego utrzymać organizm w dobrym stanie. Chcąc zdrowo podejść do odchudzania, najlepiej jest wybierać jak najbardziej naturalne suplementy. Dzięki temu odchudzanie nie będzie drastycznym procesem dla organizmu, a jedynie nieco wzmożonym wysiłkiem.