Dieta Dla Cukrzyków

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych, na którą zapada coraz więcej osób. Niestety w większości przypadków jest ona spowodowana złymi nawykami żywieniowymi oraz predyspozycjami genetycznymi. Najnowsze badania wykazały, że w cukrzycy II typu, to właśnie dieta może złagodzić objawy choroby, a nawet spowodować, że całkowicie one ustąpią.

Opis Diety

Dieta cukrzycowa jest specyficznym rodzajem diety, ponieważ musi być układana dla każdej osoby w sposób indywidualny. Ma ona właściwości lecznicze, ponieważ stosowana jest w przypadku osób chorych na cukrzycę, chociaż mogą tą dietę stosować także osoby, chcące się uchronić przed tą chorobą.

Bardzo ważny w tej diecie jest odpowiedni dobór ilości tłuszczy, białka oraz błonnika. Cała dieta opiera się ba regularnym jedzeniu posiłków, których musi być w ciągu dnia od 5 do 6. Jest to dość istotne, ponieważ nie można dopuścić do nagłego spadku poziomu węglowodanów we krwi, a tym samym do odczuwania głodu. Oprócz tego posiłki powinny mieć zbliżony skład, aby ilości tłuszczu czy węglowodanów były zachowane w normie.

Posiłki w tej diecie opierają się przede wszystkim na warzywach, których powinno zjadać się około 500 do 600 gram. Koniecznie trzeba pamiętać o znacznym ograniczeniu ilości owoców, ponieważ są one źródłem cukrów, których ilości we krwi nie można ani zbytnio podnieść, ani obniżyć. W związku z tym, 300 gram owoców dziennie jest ilością maksymalną, którą można spożyć.

Dieta cukrzycowa jest także wymagająca pod względem sposobu przygotowania posiłków. Konieczna jest zmiana przyzwyczajeń kulinarnych. Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy unikać potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Również pieczenie z użyciem tłuszczu jest mało wskazane, ponieważ najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować ten składnik z potraw.

Efekty

Dieta cukrzycowa należy do diet zdrowotnych, chociaż podczas jej stosowania zauważa się także spore spadki wagi. W jej efekcie zaczyna się zdrowo odżywiać, gdzie wszystkie posiłki są zbilansowane oraz specjalnie dobrane do indywidualnych potrzeb pacjenta.

Ta dieta opiera się w dużej mierze na warzywach, które dają uczucie zapełnienia żołądka, a nie koniecznie posiadają dużą wartość energetyczną. Dzięki temu można szybko zrzucić zbędne kilogramy, których nadmiar często przyczynia się do wywołania cukrzycy. W efekcie stosowania tej diety można doprowadzić do całkowitego zaprzestania leczenia insuliną, a co za tym idzie, istnieje szansa wyleczenia się z tej uciążliwej choroby.

Wady

Największą wadą tej diety jest to, że musi zostać, przynajmniej w jej pierwszym etapie, opracowana przy udziale dietetyka. Kolejną trudnością jest sprostanie zasadzie mówiącej o regularnym spożywaniu posiłków, tym bardziej, że muszą one być podawane o niemal identycznej porze. Jest to spore utrudnienie dla osoby, która pracuje i może mieć problem z przygotowaniem posiłku uwzględnionego w diecie.

Dieta cukrzycowa wymaga także znajomości wartości odżywczych danych produktów. Z czasem jest to wszystko do opanowania i każdy będzie mógł samodzielnie dobierać odpowiednie produkty tak, aby nie przekroczyć zalecanych proporcji danych składników. Również sposób przygotowania posiłków utrudnia wprowadzenia urozmaiconej diety, szybko może stać się ona monotonna.

Zalety

Największą z zalet tej diety jest to, że dzięki jej precyzyjnemu stosowaniu osoby chore na cukrzyce typu II mogą całkowicie się wyleczyć. Dzięki dobrze dobranym potrawom i artykułom spożywczym, można walczyć z cukrzycą, która jest bardzo uciążliwą chorobą, mogącą zdezorganizować dotychczasowy tryb życia.

Dieta cukrzycowa to szansa na wyleczenie, a co najistotniejsze to początek zdrowego odżywiania się. To także utrata zbędnych kilogramów. Stosując tą dietę spożywa się tylko zdrowe produkty, począwszy od ciemnego pieczywa, przez warzywa i ryby. Wyeliminować należy także wszelkie używki, które źle wpływają na zdrowie jak i figurę.

Na forum

Dołącz do naszych dyskusji !