Dieta Bezglutenowa

Dieta bezglutenowa nie należy do grupy diet odchudzających. Jest to specjalna dieta, którą muszą stosować osoby chore na celiakię, czyli na chorobę trzewną. Również jest ona stosowana u osób z klinicznie stwierdzoną alergią na gluten. Dieta bezglutenowa to dieta stosowana w leczeniu tej choroby, jak również w jej profilaktyce. Jej głównym założeniem jest całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów, które zawierają gluten, czyli produktów zawierających w swoim składzie naturalne lub przetworzone zboża. Przede wszystkim konieczne jest unikanie: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, płaskurki, kamutu, orkiszu oraz pszenżyta.

Dieta bezglutenowa opiera się na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów, zawierających gluten oraz zastąpieniu ich przez produkty pozbawione tej mieszaniny białek roślinnych. Prowadzenie tej diety nie należy do najprostszych, ponieważ konieczne jest stałe kontrolowanie wszystkich produktów spożywczych pod względem ich składu. Również nie wszystkie produkty oznaczone jako bezglutenowe, są takimi w rzeczywistości. Dlatego też osoby chore na celiakię powinny zaopatrywać się tylko w specjalnie przygotowane produkty bezglutenowe.

Osoby chore na celiakię zazwyczaj dietę bezglutenową muszą stosować w sposób ciągły. Niestety nie mogą one zmienić jadłospisu ani wprowadzić do diety produktów spożywczych, które posiadają chociaż najmniejsze ilości glutenu. Dieta bezglutenowa jest stosowana także w profilaktyce, a polega to na jej stosowaniu już w wieku niemowlęcym.

Efekty

Dieta bezglutenowa jest konieczna, aby zahamować rozwój choroby oraz aby jej zapobiec w przypadku niemowląt. Przede wszystkim dzięki jej stosowaniu nie dochodzi do uszkodzeń kosmków jelitowych, które są niezbędne w prawidłowej pracy jelit i układu pokarmowego. W przypadku osoby chorej na celiakię, czyli osoby nie tolerującej gluten, dochodzi do uszkodzeń kosmków, przez co również zmniejsza się produkcja enzymów trawiennych. Konsekwencją tego jest zaburzona praca jelit oraz proces trawienia, która prowadzi do spowodowania sporych niedoborów w organizmie substancji odżywczych. Dlatego też dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą. Jej stosowanie jest koniecznie w leczeniu celiakii. Dzięki niej możliwe jest zminimalizowanie przykrych dolegliwości oraz zahamowanie uszkodzeń w układzie pokarmowym.

Dieta bezglutenowa jest zatem konieczna do stosowania przez osoby chore na celiakię. Tylko dzięki jej ścisłemu przestrzeganiu możliwe jest utrzymanie dobrego samopoczucia i wyeliminowanie objawów choroby.

Wady

Dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą, którą należy prowadzić przez całe życie. Już ten sam fakt powoduje, że osoby chore muszą nauczyć się dużej samokontroli. Dieta bezglutenowa wymaga także dużej wytrwałości i silnej woli w jej stosowaniu. Niestety nie należy też do diet łatwych w prowadzeniu, a to ze względu na problem ze znalezieniem produktów całkowicie pozbawionych glutenu. Szukając tych produktów należy zwrócić szczególną uwagę, czy na opakowaniach danych produktów spożywczych znajduje się symbol produktów bezglutenowych, czyli przekreślony kłos zboża.

Dieta ta opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich zbóż i potraw mącznych, co skutkuje dla organizmu dostarczaniem bardzo małych ilości błonnika i węglowodanów. Dieta uboga w te składniki pokarmowe powoduje zaparcia, co bywa także sporym problemem dla osób chorych na celiakię. Aby tą dolegliwość zminimalizować dieta bezglutenowa powinna być bogata w warzywa i owoce, które są naturalnym źródłem błonnika i węglowodanów.

Dieta bezglutenowa również prowadzi do niedoborów witamin z grupy B oraz żelaza, dlatego też konieczne jest jej wzbogacenie owocami i warzywami bogatymi w ten pierwiastek. Codzienne żywienie podczas tej diety wymaga przygotowywania specjalnych posiłków. Również jedzenie poza domem jest bardzo utrudnione, ponieważ rzadko spotyka się punkty gastronomiczne, które serwują dania bezglutenowe.

Zalety

Największą zaletą diety bezglutenowej jest to, że dzięki niej możliwe jest zahamowanie rozwoju celiakii, która nie leczona może prowadzić nawet do rozwoju nowotworu jelita. Stosowanie diety bezglutenowej pozwala także odżywiać się bez większych strat odżywczych dla organizmu.